Statamic, een krachtig en schaalbaar CMS

Wat is Statamic

Websites zijn idealiter goed voor bezoekers én voor de beheerders. Als je een content management systeem (CMS) wilt uitzoeken denk je aan zaken als gemakkelijk, veilig en schaalbaar. Statamic is een flat-file CMS dat gebaseerd is op Laravel. Gemaakt voor het ontwikkelen van mooi ontworpen en snelle websites. Voor de doorgewinterde CMS gebruiker lijkt het een beetje op WordPress, maar krachtiger.

Een nieuwe manier van websites bouwen dus, die wij bij Van Ons voor je kunnen uitvoeren.

Voor content makers

Een CMS dat eenvoudig te gebruiken is, maar flexibel genoeg is om uw content te publiceren zoals u dat wilt. Wat we heel belangrijk vinden is dat je als content maker of site beheerder binnenkomt op een prettig ogende omgeving die gelijk duidelijk maakt waar je moet zijn. Statamic heeft zo’n duidelijk dashboard en hiërarchie. Je hebt dan ook geen kennis van HTML nodig en je hoeft geen code te kunnen schrijven om het te gebruiken.

Een aantal elementen die Statamic kenmerkt voor content makers:

  • Live preview – Een live preview scherm terwijl je schrijft/edit. Erg handig als je direct wil zien hoe je pagina eruit komt te zien mét de juiste opmaak.
  • Tegelijk werken – Met Statamic kan je tegelijk met andere content editors dezelfde pagina aanpassen. Zo hoef je niet meer “uit” de pagina om een ander iets aan te laten passen.
  • Focal point editor – Een handige feature bij het uploaden van afbeeldingen. Door het kiezen van een “focal point” blijf je altijd de juiste content weergeven wanneer je website op andere resoluties wordt getoond.
  • Simpele video embedding – Met Statamic kan je makkelijk YouTube of andere video platformen integreren.
  • Drag and drop navigatie – De site navigatie die je middels drag and drop gemakkelijk kan aanpassen. Main, side en footer navigatie kunnen op deze manier eenvoudig worden ingericht.
Navigatie is makkelijk in te delen via drag and drop

Voor Developers

Statamic maakt dus deel uit van het Laravel-ecosysteem met de bijbehorende voordelen. Standaard is het gebaseerd op bestanden, maar het heeft database-ondersteuning. Het is dynamisch, maar het kan worden geconverteerd naar een statische site. Het kan een front-to-back CMS zijn, maar het kan ook als headless CMS gebruikt worden.

Een headless CMS is een back-end content management systeem (CMS) dat vanaf de grond is opgebouwd als één grote opslagplaats van content (technische term: content repository) die alles toegankelijk maakt via een RESTful API of GraphQL API voor weergave op elk soort apparaat.

Daarbij komt dat Statamic geen aannames doet over hoe je content eruit ziet. Ter vergelijking: WordPress gaat er bijvoorbeeld vanuit dat je altijd in ieder geval pagina’s en berichten hebt die bepaalde velden hebben. Binnen Statamic heb je de mogelijkheid alle content types volledig dynamisch in te richten, dus welke content types er zijn en ook precies welke velden deze content types hebben.

  • Draait op Laravel;
  • GraphQL;
  • Flat file systeem – Hiermee verklein je de kans op database errors.

Statamic of WordPress?

Vanuit ons perspectief zijn beide CMS’en goed ontwikkelde producten die tot hetzelfde resultaat kunnen leiden. Er zijn echter wel een paar punten waarop de twee wezenlijk verschillen.

  • Ingebouwde functies. Je kunt alles doen op beide CMS’en, maar het belangrijkste verschil is dat Statamic voor de meeste sites geen plug-ins vereist. Een hoop integraties binnen Statamic maken deel uit van de kernfuncties. Dat betekent dat je minder snel plug-ins van derden hoeft te gebruiken en kopen.
  • Samenhang. WordPress bestaat natuurlijk al jaren, wat de simpliciteit niet ten goed is gekomen. Er zijn een hoop manieren om een platform met WordPress te maken, en dat maakt het vaak onnodig complex. Statamic platformen zijn allemaal op dezelfde manier gestructureerd. Dit komt de toekomstbestendigheid en overdracht ten goede.

Heb je meer vragen over Statamic en ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Kijk dan even bij onze diensten. Meer weten over Statamic zelf? Check dan hier. Of neem contact met ons op.

Benieuwd of een Statamic platform iets voor jullie kan zijn?

Neem dan contact met ons op. Dan kijken we samen verder.

Contact

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Af en toe versturen wij een nieuwsbrief. Niet te lang, niet te vaak. Mooie opgeleverde projecten en opmerkelijke nieuwtjes. En soms een uitnodiging voor een leuk evenement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.