Wat is een headless CMS?
Een headless CMS is een contentmanagementsysteem waarbij de backend (waar je content beheert) losstaat van de frontend (waar die content wordt weergegeven). In tegenstelling tot “traditionele CMS’en”, waar content en presentatie aan elkaar gekoppeld zijn, stuurt een headless CMS de content via een API naar elk gewenst platform.
De term “headless” verwijst naar het ontbreken van een vaste “head” of voorkant. Je beheert content in een dashboard zoals je gewend bent, maar bepaalt zelf waar en hoe die content wordt gebruikt – bijvoorbeeld op een website, mobiele app, webshop of op andere digitale schermen in bijvoorbeeld je winkel of showroom.
De content wordt meestal opgehaald via een REST– of GraphQL API, waardoor ontwikkelaars veel vrijheid hebben in hoe ze de data verwerken en tonen aan de voorkant. Je zit dus niet vast aan de sjablonen of beperkingen van het CMS zelf.
Headless CMS’en zijn ideaal voor organisaties die hun content op meerdere plekken willen inzetten, of meer flexibiliteit willen in technologie en ontwerp. Voorbeelden van populaire headless systemen zijn Contentful, Sanity, DatoCMS en Strapi.
Wanneer kies je voor headless CMS?
Een headless CMS biedt in bepaalde situaties duidelijke voordelen. Hier zijn een paar voorbeelden waarin je zou kiezen voor een headless aanpak:
- Schaalbaarheid – Een headless CMS laat zich makkelijk combineren met een CDN zoals Cloudflare. Dat zorgt voor snellere laadtijden en betere prestaties.
- Flexibiliteit & snelheid – Omdat de frontend losstaat van het CMS, kun je elke gewenste technologie of codebase gebruiken (zoals React of Vue)
- Veiligheid – Doordat het CMS geen publieke frontend heeft, verklein je het risico op DDoS aanvallen omdat de backend niet direct toegankelijk is.
Use cases van een headless CMS
Een headless CMS is vooral waardevol in situaties waarin flexibiliteit, snelheid óf het publiceren van content op verschillende plekken centraal staat. Hier drie use cases die de kracht van een headless CMS laten zien:
1. Meertalige of internationale websites
Voor organisaties die in meerdere landen actief zijn, biedt een headless CMS de mogelijkheid om vanuit één centrale omgeving content te beheren en per land of regio aan te passen. Content kan per taal worden aangeboden, terwijl het design of platform per taal of land verschilt.
2. Content over meerdere kanalen verspreiden
Stel: je beheert content voor een website, mobiele app en digitale schermen in winkels. Met een headless CMS hoef je die content maar één keer te maken. Via API’s wordt dezelfde content uitgerold naar elk kanaal, zonder dubbel werk.
3. Webshops met een custom frontend
In e-commerce wil je snelheid, flexibiliteit en controle over de gebruikerservaring. Een headless CMS gecombineerd met een op maat gemaakte frontend (bijv. in React of Vue) zorgt voor supersnelle laadtijden en een optimale UX, terwijl de content makkelijk beheerbaar blijft.
Headless CMS en de impact op UX
Headless development heeft een grote impact op de gebruikerservaring (UX) van een website. Doordat de frontend losstaat van het CMS, hebben developers volledige vrijheid om een snelle, interactieve en een op maat gemaakte interface te bouwen met moderne frameworks zoals React of Vue. Dit zorgt voor kortere laadtijden, vloeiendere overgangen en betere prestaties op mobiel en desktop.
Ook is de frontend volledig afgestemd op de behoeften van de gebruiker, zonder beperkingen van het CMS. Hierdoor is de website sneller en voelt deze prettiger en moderner aan. Headless maakt het mogelijk om UX echt centraal te stellen in het ontwerp en de technologie.
Headless CMS met Laravel, WordPress en WooCommerce
Een headless website hoeft niet te betekenen dat je afscheid moet nemen van vertrouwde systemen zoals WordPress, WooCommerce of Laravel. Al deze platforms zijn prima geschikt om headless mee te werken. WordPress en WooCommerce hebben een API waarmee je content en producten kunt ophalen in een aparte frontend.
Laravel leent zich uitstekend voor maatwerkoplossingen in een headless setup, waarbij je volledige controle hebt over de structuur en logica. Zo combineer je de kracht van een bekend CMS of framework met de flexibiliteit van een moderne frontend, bijvoorbeeld gebouwd in React, Vue of Next.js. Ideaal voor schaalbare, snelle en toekomstbestendige websites.
Laat ons jouw headless CMS bouwen
Digital Agency Van Ons is jouw partner om je te helpen met het bouwen van jouw headless oplossing. We ontzorgen je van A tot Z. In een Discovery Phase brengen we jouw wensen helemaal in kaart en vertalen we die naar de technische architectuur van jouw headless oplossing. Vervolgens gaan we bouwen en lanceren we in enkele weken jouw nieuwe headless website.
Wij zijn trots op onze tevreden klanten: in de Fonk150 lijst werden we beoordeeld met een 9,2. We staan in de Emerce Top100 lijst en zijn ISO gecertificeerd.
Heeft jouw bedrijf of organisatie een headless cms nodig?
Neem dan contact met ons op. Dan kijken we samen verder.
Contact
"*" geeft vereiste velden aan