Voor de ontwikkeling van je website heb je heel veel software tot je beschikking. Bij Van Ons werken we al geruime tijd met Laravel. Laravel is een PHP framework waar we de complexere en uitgebreidere projecten in realiseren. Waarom kiezen wij voor Laravel en wanneer verkies je Laravel boven een standaard oplossing? In dit bericht leggen we het je uit.

Wat is Laravel?

Laravel is een opensource PHP framework. Een framework zorgt ervoor dat het programmeren in een bepaalde programmeertaal makkelijker, overzichtelijker en sneller gaat. Een framework geeft programmeurs de mogelijkheid om onderdelen die vaak terugkomen in een applicatie eenvoudig op te zetten. En dat zonder in te leveren op de kwaliteit van de codebase. Een framework zet je dus in bij maatwerkprojecten, maar je kunt als programmeur hier en daar wel gebruik maken van wat shortcuts.

Waarom gebruiken wij Laravel?

Frameworks zijn er in vele soorten en maten en allemaal hebben ze hun eigen specialiteiten. Wij kiezen voor Laravel om een aantal redenen.

  1. Laravel is makkelijk te combineren met andere software en tools. Veel sites en applicaties zijn afhankelijk van andere tools of software. Met Laravel is het appeltje-eitje om die tools en software te integreren. Denk aan caching (zoals Memcached) of mailingservices
  2. Laravel is heel populair en heeft een actieve community. Hierdoor zijn er regelmatig (veiligheids)updates en is de documentatie op orde.
  3. Laravel heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. Standaard biedt Laravel goede bescherming tegen SQL injection, cross site requests en cross site scripting

Wanneer kies je voor Laravel?

Eigenlijk is de vraag hier niet zozeer wanneer je voor Laravel kiest, maar eerder wanneer je ervoor kiest om je site helemaal custom te bouwen in plaats van gebruik te maken van bestaande CMS’en zoals WordPress.

Wij bekijken altijd per project wat wijsheid is. Voor een website met een homepage, een nieuwsoverzicht, portfolio-items en een contactpagina adviseren we je altijd om voor een ‘standaardpakket’ zoals WordPress te gaan. Wanneer je aan de gang gaat met mijn-omgevingen, koppelingen met andere systemen zoals Salesforce of uitgebreide functionaliteiten adviseren we altijd om voor maatwerk te gaan. Voor ‘middleware’ (software die tussen twee systemen inzit) zouden wij ook vrijwel altijd voor Laravel development kiezen.

De reden dat je in deze gevallen voor maatwerk kiest, is omdat je iets wilt bouwen dat schaalbaar is. Schaalbaar in de zin dat het over vijf jaar nog steeds goed moet werken, dat je er makkelijk nieuwe functionaliteiten aan toe kunt voegen en dat het veel bezoekers aankan. Een standaardpakket kan die beloftes niet altijd waar maken. Met maatwerk bepaal je helemaal zelf hoe je alles opzet, dus heb je de schaalbaarheid van je site helemaal zelf in de hand.

Ook als het gaat om snelheid ben je met maatwerk meestal beter af. Aan bestaande systemen kun je vaak minder optimaliseren omdat ieder stukje code nodig is om het geheel te laten draaien. Met maatwerk bepaal je helemaal zelf hoe je alles opzet en programmeert en kun je dus gelijk al rekening houden met de snelheid.

Combineren kan altijd!

Het is niet gezegd dat je een keuze maakt tussen ofwel maatwerk of een standaardpakket. Combineren kan altijd en is in veel gevallen ook de slimmere keuze. Bijvoorbeeld wanneer je een website hebt met hele basale functies, maar waar je ook de mogelijkheid biedt om gebruikers in te laten loggen op een mijn-omgeving.

In die situaties loont het vaak om met zowel standaardsoftware als met Laravel aan de slag te gaan. De website bouw je dan in WordPress, de mijn-omgeving of applicatie in Laravel. Je geeft beiden dezelfde lay-out of huisstijl en de gebruiker zal qua look en feel geen verschil merken. Onder de radar bied je de gebruiker echter wel een betere ervaring en heb jij als eigenaar een website die volledig future-proof, veilig en goed is. Je combineert het beste van beide werelden!