WordPress thema: standaard of juist custom?

Wanneer je besloten hebt om je website in WordPress te laten ontwikkelen, dan zul je vast ook eens gehoord hebben van de ‘standaard thema’s’. Dat zijn thema’s die je kunt kopen op theme marketplaces zoals Themeforest. Een standaard thema koop je voor €40-€100 en heb je met een paar klikken in je WordPress installatie staan.

Klinkt goed toch? Zeker, en er zijn absoluut situaties denkbaar waarin dit een perfecte keuze is. Toch werken wij bij Van Ons nooit met standaard thema’s en we raden het ook nooit aan.

Er zijn een aantal redenen waarom wij een voorkeur hebben voor maatwerk thema’s:

  • Met maatwerk thema’s bepaal je zelf welke functionaliteiten in je website of webshop komen. Standaard thema’s bieden vaak heel veel functionaliteiten aan, maar veel daarvan gebruik je niet. En dat terwijl al die extra’s wel impact hebben op de snelheid van je site.
  • Met maatwerk thema’s heb je de kwaliteit van de codebase zelf in de hand. Standaard thema’s kunnen slordig geprogrammeerd zijn waardoor je in de toekomst compatibiliteitsproblemen kunt krijgen. Het komt ook regelmatig voor dat er vanaf het begin al bugs in het thema zitten door slordige code. Met maatwerk leg je zelf de lat met betrekking tot de kwaliteit van de code.
  • Met maatwerk websites ben je zekerder van support in de toekomst. Vaak worden thema’s ontwikkeld door liefhebbers of kleine zelfstandigen die daar wat mee bijverdienen. De kans bestaat dat ze dan na een jaar na publicatie van het thema helemaal geen support of onderhoud meer leveren aan een standaard thema. De kans dat jouw bureau ermee stopt is vele malen kleiner, dus support en onderhoud voor je maatwerk site zal altijd beschikbaar blijven.

WordPress plugins: standaard of juist custom?

Waar we bij thema’s een duidelijke voorkeur hebben voor maatwerk, zijn we daar bij plugins iets terughoudender in. Dat komt voornamelijk omdat bepaalde plugins zo goed zijn dat het nooit loont om zelf opnieuw het wiel uit te vinden.

Neem bijvoorbeeld de SEO plugin van Yoast. Wanneer je zelf alle functionaliteit zou moeten maken die in die plugin zit ben je erg lang bezig. De Yoast plugin zit goed in elkaar en lost een heel specifiek probleem op. Bovendien hebben zij een groot team developers dat continu verbeteringen kan doorvoeren aan die ene plugin, daar kun je zelf meestal niet tegenop programmeren.

Daarom raden we altijd aan om goed te kijken naar welke functionaliteit je precies zoekt en welke functionaliteit een plugin allemaal biedt. Wanneer je een plugin installeert waar je maar één stukje functionaliteit uit gebruikt, dan kan het verstandig zijn om daar zelf een maatwerk plugin voor te ontwikkelen. En dat is eigenlijk om dezelfde reden als hierboven omschreven bij thema’s: veel functionaliteiten hebben negatieve impact op zaken als performance, snelheid en veiligheid. Dubbelzonde als je die functionaliteiten niet eens gebruikt.

Heb je een functionaliteit nodig en heb je een plugin gevonden die precies dat stukje functionaliteit biedt en niet veel meer dan dat? Ben je er van overtuigd dat de plugin netjes is gebouwd en goed werkt? Dan is het veel efficiënter om de plugin te verkiezen boven maatwerk. Dat scheelt namelijk een hoop tijd en geld!