6 menu opties worden weergegeven
De 6 meest gebruikte menuknoppen

Hamburger

Drie horizontale lijnen die op een hamburger lijken. Het wordt het best gebruikt wanneer er meerdere items op een compacte en toegankelijke manier moeten worden weergegeven. Dit pictogram wordt vaak gebruikt bij het ontwerpen van mobiele apps, maar wordt ook vaak gezien in desktop- en webgebaseerde interfaces. Gebruik deze om het menu van de app weer te geven, vooral als er meerdere secties zijn. Probeer dit waar mogelijk in de bureaubladweergave te vermijden, vanwege de sterke associatie met mobiel en apps.

Kebab

Drie verticaal gestapelde stippen. Het wordt vaak gebruikt om aan te geven dat er extra opties beschikbaar zijn die niet direct zichtbaar zijn. Het wordt het best gebruikt wanneer er een paar secundaire opties of acties zijn die moeten worden weergegeven. Het verschil tussen de hamburger en kebab pictogrammen is echter dat het kebabpictogram doorgaans wordt gebruikt om een inline-menu weer te geven. Het hamburgerpictogram wordt doorgaans gebruikt om een menu weer te geven dat zich buiten het scherm en aan de zijkanten naar binnen beweegt.

Gehaktballen

Drie gestapelde cirkels van gelijke grootte. Het is een minder gebruikelijk icoon en wordt soms door elkaar gebruikt met het kebab-icoon. Het wordt het best gebruikt wanneer er meerdere opties zijn die qua belangrijkheid of functie vergelijkbaar zijn. Dit pictogram kan worden gebruikt in mobiele, desktop- en webgebaseerde interfaces.

Wordt gebruikt om een menu te openen of acties voor een gerelateerd item weer te geven. Omdat het pictogram horizontaal is, is deze gemakkelijker te herhalen en op internet te gebruiken voor elementen zoals tabellen of andere horizontaal georiënteerde elementen.

Bento

Een vierkant pictogram met compartimenten, vergelijkbaar met een Bento Box. Het wordt gebruikt om een verzameling gerelateerde items of tools weer te geven, zoals een reeks filters of categorieën. Het wordt het best gebruikt wanneer er meerdere items zijn die in categorieën of groepen moeten worden georganiseerd.

Tevens te gebruiken om een menu te openen met verschillende applicaties, oplossingen of functies binnen hetzelfde product, je kunt er snel tussen schakelen, dit icoontje vind je bijvoorbeeld rechtsboven in de Google Play store.

Hotdog

Een pictogram met een verticale lijn en aan weerszijden twee kleinere lijnen, die verdomd veel lijkt op een hotdog. Het is een minder vaak voorkomend pictogram en wordt soms door elkaar gebruikt met het hamburgerpictogram. Het wordt het best gebruikt als er een paar primaire opties of acties zijn die moeten worden weergegeven. Ook dit pictogram kan worden gebruikt in mobiele, desktop- en webgebaseerde interfaces.

Strawberry

Zie je vooral in een context die te maken heeft met eten en drinken, zoals menu’s, receptenwebsites of apps voor supermarkten. Daarbij kom je deze ook tegen in branding voor bedrijven die gespecialiseerd zijn in verse producten, natuurlijke ingrediënten of gezonde snacks. Het aardbeisymbool kan zowel in digitale als gedrukte media worden gebruikt en kan worden verwerkt in logo’s, iconen of illustraties om een gevoel van frisheid over te brengen.

Een menukaart vol

Afhankelijk van de website die je bezoekt of de applicatie die je gebruikt op je telefoon of andere mobiele apparaten, kunnen deze icoontjes de sleutel zijn in het vinden van de gewenste functies.

In een reeks blogberichten over UX geven we aandacht aan wat er allemaal schuil gaat achter beslissingen die betrekking hebben op design. Eerder schreven we al over hoeveel iconen je in de navigatiebalk plaatst en de wetenschap erachter. En in dit stuk keken we dus naar het design van de menu-knoppen zelf. Achter elk ontwerp zit een gedachte, zo blijkt maar weer.