47% van de bezoekers van je website verwachten dat die binnen 2 seconden is geladen. 40% van je bezoekers verlaat je website als die niet binnen 3 seconden in beeld is. 52% van de bezoekers geeft aan dat de snelheid van de website belangrijk is om loyaal te blijven aan een webshop en een vertraging van 1 seconde op je site resulteert in een conversiedaling van 7%. Niet geheel onbelangrijke inzichten en het loont dus om je website snel te maken en te houden.

Er zijn vele manieren die je website sneller maken. Hieronder een greep uit de mogelijkheden waarvan wij denken dat ze de moeite waard zijn om door te voeren.

Nummer 1: laad slim je fonts in

Als je webfonts gebruikt, dan kan het even duren voordat die zijn ingeladen. Totdat het font is ingeladen is het scherm van de gebruiker wit. Om de gebruiker alvast wat te laten zien kun je een fallback font inladen. Stel, jouw webfont is Roboto en je stelt Arial als fallback in. Arial is voor elke webbrowser te openen, dus totdat Roboto is ingeladen worden alle teksten alvast in Arial weergegeven. Zo kan de gebruiker gelijk beginnen met lezen op je website en neemt de zogenaamde perceived performance toe. De laadtijd als geheel neemt door deze tip niet zozeer af, maar de site ‘voelt’ wel als sneller voor de gebruiker.

Nummer 2: gebruik placeholders

Iets anders wat je kunt doen om de waargenomen snelheid te verbeteren is door placeholders te gebruiken. Wanneer je een video op je website plaatst, kan het even duren voordat die zichtbaar wordt voor de gebuiker. Om de perceived performance te verbeteren kun je op de plek van de video een afbeelding plaatsen die te zien is totdat de video is ingeladen. Zo ziet de gebruiker alvast iets en voelt de website sneller aan. Facebook gebruikt iets soortgelijks. Op de plek waar posts verschijnen wordt alvast het geraamte (skelet) neergezet van de post. Dat geeft de bezoeker het idee dat er iets gebeurt en dat de post bijna geladen is.

Nummer 3: gebruik source set (srcset) voor afbeeldingen

Een van de belangrijkste elementen in je site die de snelheid eruit halen zijn afbeeldingen. Vaak worden afbeeldingen veel te groot geupload en in de website gebruikt. De snelheid gaat dan hard achteruit. Om dit te voorkomen kun je werken met verschillende formaten van een plaatje. In WordPress kun je specificeren hoeveel formaten van een plaatje er moeten worden aangemaakt zodra je die upload. Met source set laat je de browser vervolgens uitrekenen welke afbeelding het meest geschikt is om te laten zien aan de gebruiker.

Stel je hebt een afbeelding van 1200 x 600 pixels. In je WordPress site zorg je ervoor dat er bij het uploaden ook een formaat van 600 x 300 pixels wordt aangemaakt. Er bestaan nu dus 2 varianten van het plaatje, de grote (1200 x 600) en de kleine (600 x 300). Wanneer je een plaatje wilt laten zien en je gebruikt het HTML attribuut “srcset” dan beslist de browser welk plaatje het meest geschikt is om te laten zien. Wanneer je een plaatje laat zien in een <div> van maar 700 pixels breed, dan kiest de browser voor de kleinere variant van de afbeelding. De kleinere laadt sneller in wat een betere gebruikerservaring geeft!

Nummer 4: minify CSS en HTML

Ook het inladen van HTML en CSS kost tijd. Om dat zo snel mogelijk te laten verlopen, kun je die minifyen. Je zet dan eigenlijk alle tekens van je HTML en CSS achter elkaar, zonder inspringingen, enters en spaties. Enters, spaties en inspringingen maken HTML en CSS makkelijker om te lezen, maar zijn niet noodzakelijk voor een browser om de code uit te kunnen voeren. Door het minifyen kan de browser sneller door de code heen, wat weer tijdswinst oplevert.

Nummer 5: upgrade naar PHP7

Bij een hoop hostingclubs is dit al geregeld, maar we komen toch nog geregeld servers tegen waar een verouderde PHP versie op draait. Met een upgrade naar PHP7 verzeker je je ervan dat je WordPress website sneller zal worden, vooral als je geen gebruik maakt van een caching plugin. Hou niet alleen je PHP versie up to date, maar ook de WordPress installatie zelf. Dat is niet alleen veilig, maar je profiteert ook van andere verbeteringen die je website snel houden.