Over Kennisnet
Kennisnet is dé organisatie die scholen helpt bij de inzet van ICT. Zij zorgen ervoor dat scholen alle mogelijkheden van nieuwe technologieën kunnen benutten om de kwaliteit én toegankelijkheid van het onderwijs te verbeteren.
Kennisnet heeft drie belangrijke taken. Allereerst delen ze informatie en expertise op het gebied van digitalisering. Daarnaast leveren en realiseren ze allerlei ICT-diensten waarvan het onderwijs in Nederland gebruikt maakt. Tot slot helpen ze scholen met het in kaart brengen van de ICT infrastructuur en adviseren daarin.
Contentmigratie en WCAG richtlijnen
De website van Kennisnet was technisch verouderd en moest vervangen worden. In de loop van de tijd was er zoveel content gepubliceerd dat daar meer structuur in moest komen. De gebruiker kreeg te weinig houvast en duiding om door de site te bewegen. Toegankelijkheid was ook een probleem: de website voldeed niet aan de WCAG 2.1 richtlijnen, iets wat een must have is voor iedere site, zeker wanneer je je in de publieke sector bevindt.
Voor een deel had Kennisnet zelf al in kaart hoe de nieuwe contentstructuur eruit moest zien, maar voor een deel ook niet. Er moesten nog contenttypes worden uitgewerkt en de sitemap en wireframes waren nog niet compleet. Typografie en visuele uitwerking waren ook nog niet vastgesteld. De deadline was strak: in enkele weken moest er een nieuwe website gelanceerd worden. Kortom, werk aan de winkel.
Het belangrijkste doel van de nieuwe website: de gebruiker meenemen in een duidelijk verhaal met een duidelijke structuur
Wireframes en webdesign
Bij Van Ons geloven we in sterke partnerships. Met klanten en met andere experts die de website alleen maar beter kunnen maken. Eén van die partners is contentbureau Slimme Content. Zij werden in een vroeg stadium aangehaakt om samen met ons mee te denken over de structuur van de content in de nieuwe website.
Met elkaar bekeken we de reeds gemaakte wireframes en maakten we de sitemap en contentplannen verder af. We maakten – samen met de eigen ontwerper van Kennisnet – een webdesign voor de website, waarin we rekening hielden met alle eisen rondom accessibility én we onderzochten welke typografie het beste zou passen bij de nieuwe website.
Kennisnet is gewend om alles rondom websites in house te ontwikkelen. Daarom keken ze graag met ons mee in de keuken. Met elkaar bepaalden we de technische vereisten en hoe de nieuwe website in zou passen in het ICT landschap van Kennisnet.
Webdevelopment van een WordPress website met sterke pillar pages
De highlights van onze oplossing
- Een WordPress website met makkelijk te vullen pillar pages
- De front-end van de website wordt helemaal automatisch gevuld: de redacteur hoeft nooit na te denken of iets er mooi uitziet. De content staat altijd goed.
- Een uitgebreid rechten en rollensysteem voor redacteuren, hr-managers en event-organizers
- Krachtig format voor long reads inclusief inhoudsopgaves
Uitgelicht: contenstructuur en pillar pages
Voor de structuur van de content is gekozen om zogenaamde pillar pages te gebruiken. Dat zijn hoofdpagina’s van een onderwerp waar alle relevante informatie op terug te vinden is.
De pillar pages zijn helemaal samen te stellen door Kennisnet in de WordPress website. Elke pillar page bevat vijf secties waar verdiepende artikelen te vinden zijn over dat onderwerp (Uitleg en achtergrond, Aan de slag, etc). Redacteuren maken alle artikelen die vervolgens automatisch geordend worden op de pillar page. Alle pillar pages krijgen dezelfde opmaak en indeling, waar je als gebruiker heel makkelijk kunt navigeren per onderwerp zonder dat je het overzicht kwijtraakt.
De impact: eenvoudig en snel de website beheren
Met de lancering van de nieuwe website is er veel meer structuur en duidelijkheid gebracht in de presentatie van de grote hoeveelheden content. En dat zonder af te doen aan het gemak van beheerbaarheid: redacteuren schrijven artikelen, plaatsen die op een pagina en de website zorgt ervoor dat dit aan de voorkant mooi gepresenteerd wordt.
De impact in het kort:
- Redacteuren kunnen sneller content maken en publiceren waarbij de voorkant er altijd georganiseerd en goed uitziet.
- Er kunnen meer rijkere vormen van media worden toegevoegd: de podcasts kunnen makkelijk verwerkt worden op een pillar page
- De longreads worden ondersteund met inhoudsopgaves waardoor de gebruiker makkelijker door grote hoeveelheden tekst kan navigeren
Ook een complexe content website nodig?
Heeft jouw organisatie ook veel content en is je website onoverzichtelijk geworden? Van Ons is dan hét internetbureau om jou te helpen om orde in de chaos te scheppen met slimme oplossingen.
Samen, met jou en met een netwerk van sterke partners werken we toe naar een makkelijk te beheren website. We begeleiden je in het hele proces en zorgen voor een soepele onderlinge afstemming, communicatie en werkwijze in het hele traject. We ontzorgen je compleet, zodat jij je alleen maar met de inhoud bezig hoeft te houden.
Vandaag nog aan de slag!
Ook op zoek naar een partner om samen jouw website te gaan maken? Laat een bericht achter en we nemen contact met je op.
Contact
"*" geeft vereiste velden aan
Ook interessant
- Lees meer over Webdevelopment bij Van Ons, al sinds 2006