Een samenwerking waar je u tegen zegt

Om de populariteit van lokale politiek te stimuleren, riepen een aantal organisaties de verkiezing voor Beste Raadslid van Nederland in het leven. Campagnebureau BKB kwam bij ons terecht met een opdracht om dit interactieve platform in te bouwen. Met de verkiezing van het beste raadslid van Nederland vragen campagnebureau BKB, het Periklesinstituut, de Volkskrant, de Nieuws BV en zelfs talkshow M aandacht voor het belang van de lokale politiek. Raadsleden krijgen hiermee een podium om het belang van lokale politiek te tonen bij een breder publiek. Vanwege de complexiteit van dit podium bouwden wij dit in Laravel.

De oplossing voor een complex platform; Laravel

Het platform dat wij bouwden is meerledig. De hele verkiezing bestaat namelijk uit meerdere rondes, waar verschillende modules en tools voor nodig zijn. Zo begonnen wij met de bouw van de nominatietool in Laravel. Alle gebruikers kunnen op eigen initiatief een lokaal raadslid aandragen voor nominatie. Plaatsen en politieke partijen zijn handig ingebouwd middels een dropdown. Om raadsleden met dezelfde naam van verschillende locaties niet foutief te nomineren, selecteert de gebruiker de bijbehorende partij + locatie. Zo wordt geen raadslid dubbel genomineerd, en worden vergissingen voorkomen. Daarbij voegt de gebruiker een foto van het raadslid toe die een redactie verifieert. 

Nominatie tool

In de nominatiemodule die wij is gekozen voor heldere opvallende kleuren en knoppen die de navigatie snel en eenvoudig maken.

Eenvoudig kunnen nomineren is cruciaal voor de gebruiker, zodat zowel jong als oud mee kunnen beslissen over de lokale politiek. Toegankelijkheid stond voorop bij het ontwerp.

De tweede tool die wij bouwden voor het platform was de tool om te stemmen, die tevens in Laravel is gebouwd. Er is voor gekozen om alle genomineerden weer te geven op de homepage waarbij de meest recent toegevoegde nominaties bovenaan staan. Hierdoor kan de gebruiker zelf filteren op gemeente en partij om hun favoriete raadslid te vinden. Stemmen kan direct vanaf de homepage, of vanaf de profielpagina van het desbetreffende raadslid. 

De technische uitdaging in dit project zit hem voornamelijk in het verwachte piekverkeer en de dynamische aard van het platform. De data (nominaties, kandidaten, stemmen) van de website wordt op een hoog tempo bijgewerkt. In combinatie met de hoeveelheid bezoekers zorgt dit ervoor dat het van groot belang is dat het juiste platform gekozen wordt. Een statische site is in dit geval bijna geen optie vanwege de frequentie van de data updates, en een CMS als WordPress brengt voor dit specifieke project een grote hoeveelheid extra functionaliteit met zich mee die hier niet relevant is, en dus alleen voor meer overhead zorgt.

<tech talk> Waarom Laravel?

We besloten om het PHP framework Laravel te gebruiken, vanwege de beperkingen die WordPress met zich meebrengen. In combinatie met het admin-dashboard Nova geeft Laravel ons de mogelijkheid om snel een applicatie te bouwen die we op het gebied van features, performance en security goed kunnen finetunen. Daarnaast helpt het ons met het structureren van de code zodat het eindproduct in de toekomst eenvoudig uitgebreid kan worden om andere verkiezingen te houden.

</techtalk>

Een ontwerp voor iedereen

Omdat de site 2 verschillende processen verlangt van de gebruiker, moet het design duidelijk zijn. Zo weet de gebruiker meteen of deze zich in de omgeving bevindt om te nomineren, of om te stemmen. Om verwarring te voorkomen is er met duidelijke knoppen met grote tekst gewerkt. Ook is rekening gehouden met de contrasten van de kleuren. Typisch volgens de WCAG richtlijnen, die staan voor een toegankelijk ontwerp. Een principe waar wij bovendien de nodige ervaring mee hebben. 

“In zeer korte tijd een stemwebsite ontwikkelen die zowel gebruiksvriendelijk als veilig is, Van Ons kan het en doet het.”

Wat vindt de klant

In zeer korte tijd een stemwebsite ontwikkelen die zowel gebruiksvriendelijk als veilig is, Van Ons kan het en doet het. De communicatie met Van Ons was enorm fijn. Ze reageren snel, komen met eigen ideeën en stellen de juiste vragen.

Bram Festen

Partner bij BKB

Beste raadslid van Nederland

Ook een mooi project op komst maar weet je niet hoe je dit op moet lossen?

Neem dan contact met ons op. Dan kijken we samen verder.

Contact

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Af en toe versturen wij een nieuwsbrief. Niet te lang, niet te vaak. Mooie opgeleverde projecten en opmerkelijke nieuwtjes. En soms een uitnodiging voor een leuk evenement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dit hebben wij gedaan