De tool waarvan je niet wist dat je die nodig had
Een Content Delivery Network (CDN) dus. Een heus digitaal panacea voor iedereen die van een snelle en goed beveiligde website houdt. Maar wat houdt dat precies in, zo’n CDN?
Een Content Delivery Network is een wereldwijd gedistribueerd netwerk van webservers met als doel onder andere een snellere levering en maximaal beschikbare inhoud te bieden. De inhoud wordt door het hele CDN gerepliceerd, zodat het op veel plaatsen tegelijk bestaat. Een CDN staat los van de hosting, en is een aparte dienst die je inschakelt ter verbetering van onder andere de snelheid en veiligheid van je website.
Waarom een CDN?
- Hogere PageSpeed voor je platform
- Bescherming tegen cybercrime, waaronder DDoS
- Een snel ladende website over de hele wereld
Verbeterde PageSpeed
Om te beginnen heeft een CDN als absolute voordeel dat je website overal ter wereld min of meer even snel laadt. Een bekend probleem dat iemand in Indonesië gerust een kop koffie kan halen tijdens het laden van een Nederlandse website is hiermee verholpen. Een Content Delivery Network slaat als het ware de website op lokale servers op, waardoor de verbinding letterlijk een stuk korter wordt. Dit opslaan, en daarmee een kopie van de website paraat hebben, heet caching. Je PageSpeed is daarmee overal ter wereld ontzettend hoog. Goed voor je Google ranking, en dus goed voor jou.
Een CDN distribueert dus belangrijke inhoud naar meerdere, wereldwijd geplaatste datacenters, zodat deze dichter bij de eindgebruiker is en de inhoud dus sneller weer te geven is. Het netwerk gebruikt server optimalisaties op basis van inhoudstype om die inhoud zo efficiënt mogelijk bij de gebruiker te krijgen.
<tech talk> Automatische WebP conversie
Een veelgehoorde vraag naar aanleiding van PageSpeed analyses is het optimaliseren van afbeeldingen door alle JPG bestanden te converteren naar WebP. Dit moderne formaat is speciaal ontwikkeld voor het internet en kan kostbare kilobytes besparen per pageview. Gemiddeld is een WebP afbeelding 25% kleiner dan de PNG of JPG waar deze van afgeleid is.
Verschillende CDN providers bieden dit als (premium) feature. Enorm handig en waardevol! Het werkt ongeacht de techniek waarmee de website is gebouwd en de conversie gebruikt geen kostbare rekenkracht of opslagruimte op de hosting server.
</techtalk>
Digitaal slot op de deur
Niet alleen kan een CDN de PageSpeed van je website verbeteren, maar ook de nodige beveiliging bieden. Zo kan een CDN razendsnel IP’s van gebruikers blokkeren bij een hoge frequentie van aanvragen, maar ook het voorkomen van DDoS-aanvallen behoort tot het takenpakket van een CDN.
DDoS-aanvallen zijn hard op weg de meest voorkomende vorm van cyberdreiging te worden. Ze zijn het afgelopen jaar snel gegroeid, zowel in aantal als in frequentie. De trend die je nu ziet is dat aanvallen van kortere duur zijn, maar dat er een groter aantal “packets-per-seconde” wordt verstuurd tijdens een aanval. Niet alleen bedrijven, maar ook consumenten worden steeds vaker de dupe van dergelijke aanvallen.
Als bedrijf wil je natuurlijk voorkomen dat jouw website het doelwit wordt van een dergelijke DDoS-aanval. Een bedrijf in de ecommerce branche moet er bijvoorbeeld niet aan denken dat juist tijdens een piekperiode als Black Friday de website eruit ligt door een dergelijke aanval. Ook hier kan een partij die CDN aanbiedt de oplossing bieden.
Een DDoS-aanval kenmerkt zich doordat het een doelwit aanvalt vanaf wereldwijd verspreide apparaten, verzameld in een zogenaamd botnet. Het onderscheidt zich van andere denial-of-service (DoS)-aanvallen doordat het een enkel apparaat met internetverbinding (één netwerkverbinding) gebruikt om een doelwit te overspoelen met kwaadaardig verkeer.
Een stap in de juiste richting
CDN’s zijn natuurlijk geen échte panaceas. Ze kunnen sites met fundamentele problemen met betrekking tot de primaire hostingomgeving of applicatie configuratie niet ineens op magische wijze aanzienlijk versnellen. Het verhelpen van potentiële prestatieproblemen is daarom cruciaal om het meest uit een CDN te halen.
Omdat wij kwaliteit hoog in aanzien hebben, zijn de platformen die wij bouwen tot in de puntjes verzorgd. Daarom adviseren wij vrijwel altijd om een nieuw platform te voorzien van een CDN. Zelf werken wij al jaren met CDN aanbieder Cloudflare. Een partij die verschillende pakketten aanbiedt en nooit storing heeft.
Wil je advies over CDN’s of het verbeteren van je huidige website of platform? Neem dan even contact met ons op om te zien hoe wij jullie kunnen helpen.