Eén van de bekendste tools om de snelheid van een website te controleren is Google PageSpeed Insights.

De zoekmachine test allerlei zaken – zoals hoe snel de server reageert en of de code naar de wensen van Google is ingericht – wat leidt tot een score voor desktop gebruikers en eentje voor mobiele bezoekers.

Het is hier belangrijk om op te merken dat de automatische test onmogelijk de daadwerkelijke gebruikerservaring kan beoordelen en het komt dus voor dat een site met een score van 59/100 voor de gemiddelde bezoeker toch heel snel is. Dat komt o.a. ook omdat de regels die Google hanteert telkens (soms wel om de paar weken) veranderen.

Tegelijkertijd zorgt dat wel voor een goed hulpmiddel voor een webbouwer: we kunnen immers zien of een site naar de wensen van Google is ingeregeld en op welke vlakken het nog beter kan.

Van Ons garandeert bij ieder project dat we opleveren minimaal 75+/100 te scoren op desktop en mobiel, volgens PageSpeed. En vaak lukt het om nog veel hoger te scoren.

Daarnaast kijken we naar de first meaningful paint, herkenbaar in bijvoorbeeld Facebook waarbij je al grijze vlakken ziet voordat de daadwerkelijke content toont. Dit geeft de gebruiker dikwijls het gevoel van snelheid terwijl er veel data ingeladen wordt. Alles om er voor te zorgen dat de echte bezoeker van je site of app een goede ervaring heeft.