Meer dan een mediablog

Het onafhankelijke mediaplatform bestaat al sinds 2006 en was dus wel toe aan een nieuw jasje. De kern moest echter uiteraard hetzelfde blijven. Nieuws uit de radio- en tv-wereld verschaffen op een overzichtelijke manier. De gebruiksvriendelijkheid van de site staat bovendien hoog in het vaandel. Gebruikers kunnen dus makkelijk tussen artikelen navigeren en worden zonder al te veel onnodige knoppen en afleiding naar de content geleid. Een stijlkeuze die Mediacourant kenmerkt. Niet te schreeuwerig, wel duidelijk en direct. En bovendien makkelijk te beheren door de redactie.

Dit ging niet zonder slag of stoot. Gebruikers raken immers snel gehecht aan een platform, ook al lekt het dak en zit er een gat in de vloer. Het design van het platform was zodoende al jaren hetzelfde. En dus ook een tikkeltje achterhaald. Mediacourant was, en is, een begrip in medialand, waarbij de community bijzonder kritisch is. Dus makkelijk was het niet om een nieuw acceptabel platform te ontwikkelen. 

Een aantal zaken waar wij rekening mee moesten houden bij dit project:

  • De website moet met gemak om kunnen gaan met enorme pieken in bezoekersaantallen
  • Makkelijk te beheren content via WordPress Gutenberg blokken
  • Gebruikers de mogelijkheid geven tot interactie met de website
  • Herkenbaar voor terugkerende gebruikers

Millions and millions and millions

Met miljoenen bezoekers per week mag Mediacourant zich een heus zwaargewicht noemen qua bezoekersaantallen. Wij als platformbouwer en hostingpartner hebben daar dus serieus rekening mee moeten houden bij het ontwikkelen van de nieuwe WordPress website. Met name wanneer er een nieuwe mediarel op de rol staat moet de site te allen tijden online blijven. Goede hosting is dus noodzakelijk voor het platform.

Zo zijn wij als eerst op de hoogte als er gekonkel is in medialand, omdat de bezoekersaantallen omhoog schieten en het hostingtechnisch gesproken dan direct “alle hens aan dek” is.

Vóór; de site van Mediacourant voordat wij deze onder handen namen
Ná; een strakke indeling van alle onderdelen. Navigeren is eenvoudiger geworden én een dark modus.

Actie reactie

Eén van de trekpleisters van het platform is dat het interactief is. Een onderdeel hiervan was het kunnen plaatsen van reacties op geplaatste artikelen. Mediacourant eigenaar Bob Willer en zijn redactie hadden er vaak een dagtaak aan om alle reacties te modereren. Hierdoor kwam hij te weinig toe aan waar de site voor bedoeld was, de content. Als partner van Mediacourant voerden we verschillende moderatiesystemen in om de redactie een zo efficiënt mogelijke oplossing te bieden. Helaas bleven grensoverschrijdende reacties een hardnekkig probleem.

“Met onze technische partner sparren we al enige tijd over manieren om Mediacourant beter te wapenen tegen dit soort commentaren. Er zijn in de afgelopen maanden verschillende moderatiesystemen getest, met wisselend succes.” Zo gaf Willer al een tijd terug aan.

Maar waar gebruikers in het verleden dus nog de mogelijkheid hadden om een reactie te plaatsen, hebben wij in samenspraak met Mediacourant deze feature op den duur moeten verwijderen. Zo zorgde een bericht over zanger Gordon in februari 2021 ervoor dat we de site drastisch hebben moeten aanpassen. Iets wat de gebruikers toch als een gemis hebben beschouwd.


Mediacourant heeft een flinke metamorfose ondergaan, maar is toch vertrouwd gebleven. Er is een gebruiksvriendelijk en strak platform ontwikkeld dat eenvoudig te beheren is.

De korte lijntjes en het goede overleg met Van Ons zorgden voor een aangenaam maakproces.

Bob Willer, hoofdredacteur Mediacourant

Stemmingmakerij

Maar om de gebruiker toch van wat interactie te voorzien, hebben we een module in de site gebouwd die de beheerder in staat stelt polls op te zetten. Deze polls kunnen gemakkelijk ingezet worden op welke pagina en onder welk artikel dan ook. 

Zo kan de gebruiker toch nog laten weten wat deze vindt van een artikel. En met duizenden stemmen per artikel blijkt de interactie met de website een belangrijk element te zijn van Mediacourant. Bovendien geven de polls direct inzicht in de populariteit van de artikelen op de website.

Groot, groter, grootst

Wij bij Van Ons draaien onze hand er inmiddels niet meer voor om als een dergelijke partij bij ons aanklopt voor een project voor miljoenen gebruikers. Mediacourant is zo’n project, en hebben wij voorzien van een supersnel platform dat alle toeters en bellen heeft die je bij een mediaplatform verwacht. Bovendien een platform dat tegen een stootje moet kunnen, en gebouwd is op de nodige consternatie die het medialandschap met zich meebrengt. Opdat de roddelminnende gebruiker uren, dagen, weken kan scrollen zonder onderbreking.

Dit hebben wij gedaan