Centraal beheer, lokaal gebouwd

SURF is dé ict-coöperatie van onderwijs en onderzoek. Een enorm breed gebied, met enorm veel afdelingen en diensten. Voor SURF was het van belang dat al die diensten niet onder één noemer zouden vallen, maar allemaal los bereikbaar werden. Voor elke dienst een platform die ze zelf op kunnen zetten, maar centraal beheerd en beveiligd door ons. Een unieke oplossing voor een bijzonder project.

In essentie ontwikkelden we een centraal platform waarin SURF zelf alle pagina’s voor hun diensten kon opmaken, beheren en aanpassen. Een aantal functionaliteiten die het op maat gemaakte thema bevat:

  • FAQ Module
  • Vacature module
  • Eventmodule

“Doe-het-zelf” met onze wizard

Wat dit project zo uniek maakte, was het feit dat de mensen bij SURF zelf complexe sites op hun platform op moesten kunnen zetten. En omdat niet iedereen een developer of webdesigner is, ontwierpen wij een soort “doe het zelf” thema waarbij SURF direct toegang kreeg tot alle essentiële bouwstenen voor een nieuw subthema. Zoals nieuwe diensten, leeromgevingen of zelfs een vacatureportaal. Dit alles met behulp van de “wizard” die wij voor hen ontwikkelden.

Hoe werkt dat in de praktijk?

In principe draait het om 3 zaken die wij in de wizard hebben verweven;

  • Functionaliteiten
  • Design
  • Content

Wanneer SURF een nieuwe dienst wil toevoegen aan hun platform, zetten zij hiervoor een nieuwe WordPress omgeving op. Een “kale” installatie zogezegd. Hierna volgt meteen de installatiewizard, die SURF begeleidt in het implementeren van functionaliteiten. Zo kan er gekozen worden voor op maat gemaakte zoekmodules, FAQ’s of andere modules die elders op andere delen van het SURF platform voorkomen.

Na functionaliteiten volgen er designkeuzes voor bijvoorbeeld logo’s, kleuren en eventueel fonts. Uiteraard allemaal in dezelfde stijl, waardoor het gehele SURF platform dezelfde uniforme uitstraling. Na het bepalen van functionaliteiten en design hoeft alleen nog de content te worden toegevoegd met behulp van de Gutenberg blokken. Teksten worden geplaatst en afbeeldingen kunnen met groot gemak worden geüpload.

Binnen een handomdraai is een compleet nieuwe omgeving opgezet en kan deze live. Geen gedoe met meerdere bureaus en contactpersonen voor design of development, maar zelf aan de slag met een op maat gemaakte wizard.

Dit is SURF

SURF is een coöperatie van Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen waarin de leden hun krachten bundelen. 

Daarnaast heeft het bedrijf zich uitgebreid naar de gezondheidszorgsector met producten zoals bloeddrukmeters en medische apparatuur. Met wereldwijde aanwezigheid blijft OMRON streven naar het bieden van slimme oplossingen die de efficiëntie verbeteren en bijdragen aan een gezondere samenleving.

Surf logo case Van Ons. Platform gebouwd met Gutenberg en WordPress

De kracht van WordPress en Gutenberg

Dit project was bij uitstek geschikt voor ontwikkeling in WordPress. De combinatie van een overzichtelijk dashboard en het eenvoudige beheer van content leent zich perfect voor een groot platform als SURF.

WordPress staat bekend om de gebruiksvriendelijke interface. Zelfs mensen zonder diepgaande technische kennis kunnen eenvoudig inhoud toevoegen, bewerken en beheren. Het WordPress-dashboard biedt een overzichtelijke plek waar gebruikers verschillende aspecten van hun website kunnen beheren, zoals berichten, pagina’s, thema’s en plug-ins.

Met Gutenberg kunnen gebruikers inhoud maken met behulp van verschillende blokken. Dit maakt het gemakkelijk om verschillende soorten inhoud toe te voegen, te bewerken en te verplaatsen zonder diepgaande technische kennis. De blokgebaseerde aanpak van Gutenberg maakt het voor eindgebruikers gemakkelijk om tekst, afbeeldingen, video’s en andere elementen toe te voegen en te bewerken via een visuele interface, zonder dat ze codes hoeven te schrijven.

Samengevat bieden WordPress en Gutenberg een combinatie van flexibiliteit, gebruiksvriendelijkheid en aanpasbaarheid die het ontwikkelen en beheren van websites met de bovengenoemde functionaliteiten vereenvoudigen. Deze tools zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderde ontwikkelaars, waardoor ze een populaire keuze zijn binnen de webontwikkelingsgemeenschap.

Tientallen sites verder

Inmiddels hebben de mensen bij SURF zelf al 10-tallen sites zelf opgezet met behulp van onze wizard. En door middel van een gecentraliseerd beheer vanuit Van Ons, kan er bijna niks misgaan. Beveiligingsupdates en technisch beheer verzorgen wij vanaf afstand, waardoor zo min mogelijk onnodige communicatie nodig is. Dit noemen wij remote development.

In de toekomst hopen we voor meerdere klanten een dergelijke oplossing uit te rollen, waaronder het UMC in Amsterdam.

Ook een "doe-het-zelf" wizard nodig voor eigen beheer van een groot platform?

Neem dan contact met ons op. Dan kijken we samen verder.

Contact

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Af en toe versturen wij een nieuwsbrief. Niet te lang, niet te vaak. Mooie opgeleverde projecten en opmerkelijke nieuwtjes. En soms een uitnodiging voor een leuk evenement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dit hebben wij gedaan