Afgelopen WordCamp Europe konden we er niet omheen: Gutenberg – de nieuwe manier van berichten maken en publiceren die op korte termijn wordt geïntroduceerd. Maar wat is Gutenberg? Wat zijn de voordelen? En welke consequenties heeft dit voor jouw huidige WordPress site? Een paar antwoorden op de belangrijkste vragen.

Wat is Gutenberg?

WordPress Gutenberg is een nieuwe manier van pagina’s en berichten maken en publiceren. Door de jaren heen zijn er in de back-end van WordPress vele manieren ontstaan om content in berichten te plaatsen. Denk aan shortcodes, featured images, excerpts en embeds van video’s. Dat biedt veel mogelijkheden voor de gebruiker, maar het maakt het geheel ook een stuk complexer om mee te werken. Dat komt vooral omdat al deze manieren van content toevoegen hun eigen logica en werkwijze hanteren. Dat is niet handig en niet gebruikersvriendelijk. Daarom komt er een nieuwe manier van pagina’s en berichten opmaken waarin al deze werkwijzen verenigd zijn. Op één en dezelfde manier voeg je met Gutenberg allerlei soorten content toe in je pagina.

Hoe werkt het dan?

Door middel van “blocks”. Ze lijken heel erg op de blokken die je misschien wel kent uit editors als Visual Composer. Je maakt je pagina op door middel van blokken. Die blokken hebben allemaal hun eigen functie. Er is bijvoorbeeld een tekstblok, een fotoblok, een sliderblok, een featured image blok en een videoblok. Je kunt een pagina opbouwen uit alle blokken die je wilt. Dat betekent dat je volledig vrij bent in de manier hoe je je pagina opbouwt en wat je daar plaatst.

Wanneer komt Gutenberg?

Gutenberg wordt gereleased in versie 5 van WordPress. En versie 5 van WordPress komt pas als Gutenberg helemaal goed werkt. En wanneer dát is, dat weten alleen de core developers van WordPress die zich met dit project bezighouden. Op WordCamp Europe in Belgrado had Matt Mullenweg (founder van WordPress) het erover dat Gutenberg zich al in augustus 2018 zou kunnen aandienen. Of het augustus wordt weten we niet met 100% zekerheid, maar dat Gutenberg dichtbij is, is wel duidelijk.

We verwachten dat het in ieder geval voor het eind van 2018 zal zijn.

Is mijn huidige website compatible met Gutenberg?

Gutenberg is een hele eigen manier van templates bouwen zoals dat nog nooit eerder in WordPress is gedaan. Gutenberg is al een tijdje beschikbaar als plugin zodat gebruikers en developers er al mee kunnen werken en experimenteren. De meeste ontwikkelaars hebben websites echter op de “klassieke” manier gemaakt, dus via de reguliere WordPress interface met het mooie witte canvas. Het goede nieuws is dat WordPress 5 gewoon compatible blijft met de oude manier van werken. Je website is dus niet opeens onbruikbaar geworden en ontwikkelaars kunnen nog op de “oude” manier blijven ontwikkelen.

Moet ik over op Gutenberg?

Niets moet natuurlijk. De voordelen voor de gebruiker zijn echter overduidelijk. Het is een mooie interface die alle “ingewikkelde” toepassingen (bijvoorbeeld shortcodes) eenvoudig maakt. Het succes van Gutenberg moet natuurlijk nog blijken en we adviseren daarom om heel even de kat uit de boom te kijken. Afhankelijk van een succesvolle introductie zullen nieuwe websites in overleg met jouw developer waarschijnlijk vanzelf standaard in Gutenberg worden gebouwd.

Van Ons neemt met al haar klanten contact op een uitrol van Gutenberg op maat.

Kan ik Gutenberg al zien?

Jazeker, je kunt meer informatie vinden op de WordPress Gutenberg pagina.  Je kunt ook alvast kijken hoe Gutenberg eruit ziet met deze live editor. Je kunt daar alvast zien hoe de blokken werken en hoe de interface eruit gaat zien.