Sinds een aantal dagen is de Googlebot – de bot die sites crawlt en ze vervolgens indexeert – “evergreen” gemaakt. Dat betekent dat de bot altijd up to date is met de laatste versie van Google Chrome, de browser van Google. Wat betekent dat en wat zijn de implicaties voor jouw site?

Duizenden features zijn nu ondersteund

Dat de Googlebot nu up to date is met de laatste versie van Chrome, betekent dat de crawler nu overweg kan met veel meer features die tegenwoordig zijn ingebouwd in websites. De vorige versie van Googlebot gebruikte versie 41 van Google Chrome om door je website te crawlen. Features in een website die niet compatible waren met deze versie konden dus niet goed gecrawld worden. Het kon dus voorkomen dat bepaalde content niet bereikt kon worden door de crawler en die content kon vervolgens ook niet of niet goed geïndexeerd worden.

Door de Googlebot je site te laten crawlen met de laatste versie van Google Chrome, kan de bot dus nu veel beter door je website heen omdat het overweg kan met – bijna – alle techniek die je in je site gebruikt. Googlebot kan nu bijvoorbeeld goed overweg met ES6, een techniek die we bij Van Ons ook dagelijks en bij ieder project wel gebruiken. IntersectionObserver is nu ook ondersteund, waardoor zaken als lazyload nu door de bot goed kunnen worden gecrawld en de content die daar onder hangt dus goed kan worden geïndexeerd.

Door deze update aan de Googlebot worden nu 1000+ features ondersteund die voorheen niet goed te bereiken waren door de bot. Je site kan nu nog beter gecrawld worden met een mogelijke verbetering in de zoekresultaten tot gevolg.

Waar je nog wel op moet letten

Niet alles wat je in Chrome kunt laten werken is goed te bekijken door de bot. Google heeft een speciale pagina in het leven geroepen waar developers kunnen lezen waar ze nog rekening mee moeten houden. En soms heeft Google nog een aantal crawlpogingen nodig om alles op je website goed te kunnen zien. Er zijn in de community nog veel vragen over de laatste update van Googlebot en de vraag is ook of de nieuwe versie van de bot overal al is uitgerold.

Voor developers en SEO specialisten betekent deze update in ieder geval minder werk om technische maatregelen te nemen om de website goed indexeerbaar te maken. Dat scheelt in tijd en kosten en zorgt voor een nog beter te indexeren internet!