Recent heeft Shazam aangekondigd zich niet meer alleen te gaan richten op het herkennen van muziek en je met de app in de toekomst ook objecten zal kunnen gaan “Shazammen”.

Shazam is een mobiele applicatie die, door gebruik te maken van de microfoon van je mobiel, binnen enkele seconden “dat ene nummertje” weet te herkennen. Hiervoor lijkt het een logische keuze om dan de camera te gaan gebruiken om objecten te gaan herkennen. Nu is het relatief een stuk eenvoudiger om een nummer te herkennen via je microfoon dan een object te herkennen met bijvoorbeeld je camera. Muziek is namelijk opgebouwd uit geluidsgolven die vergeleken kunnen worden met het geluid dat je zojuist hebt opgenomen met je mobiel.

geluidsgolven

Geluidsgolven zijn relatief eenvoudig te vergelijken met elkaar.

Een zojuist gemaakte foto kan echter voor een computer veel moeilijker vergeleken worden met andere afbeeldingen. Kleuren en vormen zijn natuurlijk prima te vergelijken, maar het object dat je op dat moment fotografeert bevindt zich mogelijk in een andere omgeving, heeft een andere lichtinval (kleuren) en zie jij vanuit een andere hoek (vormen). Zo komen de kleuren en vormen dus niet altijd goed genoeg overeen voor een match.

Met het gebruik van iBeacons kan je dit probleem wegnemen. iBeacons zijn namelijk kleine Bluetooth zenders die kunnen detecteren waar jij, met je mobiel, op dat moment staat. In een omgeving met heel veel kleine objecten die dicht op elkaar staan – zoals bijvoorbeeld een winkelschap – zullen iBeacons lastig individuele objecten kunnen onderscheiden. Een camera zou hier dan wel een betere uitkomst zijn. Gaat het echter om grotere objecten, waar minimaal een meter tussen elk object zit, dan wordt het door iBeacons mogelijk om nog veel sneller en trefzekerder een object te herkennen dan Shazam op dit moment zelfs een liedje weet te herkennen!

Van Ons en iBeacons

Bij Van Ons zijn we ook constant bezig met nieuwe technologieën en zo ook de iBeacon-technologie. In samenwerking met Beeld en Geluid hebben wij dit jaar een iBeacon case gemaakt voor tijdens de wachtrij van het Top 2000 café. Lees hier meer over deze case.

Interesse in een iBeacon-toepassing? Neem dan contact met ons op!