De kaart van de London Underground ziet eruit als een plek waar je zelfs met volledig functionerende ogen nog steeds weet te verdwalen. Voor iemand met een visuele beperking is het vaak nog veel lastiger om de weg te vinden. Veel mensen met zo’n beperking zijn namelijk vaak afhankelijk van personeel of vrienden wanneer ze reizen met de metro. Transport for London (TfL) vond dat daar verandering in moest komen en is gaan kijken naar de mogelijkheden van iBeacon-technologie om slechtzienden te begeleiden.

Tfl is samen met specialisten gaan kijken welke middelen het beste werken om, zelfs onder de grond, mensen turn-by-turn te kunnen begeleiden. Ze kwamen hierbij al snel uit op iBeacon-technologie. Deze technologie maakt het mogelijk om via een Bluetooth signaal te bepalen waar iemand zich met zijn of haar smartphone bevindt.

Door iBeacons op verschillende plekken door het metro station te plaatsen wordt het mogelijk om de positie van iemand tot hooguit enkele meters precies te bepalen. Als je deze infrastructuur combineert met een app en een setje oordopjes, dan kun je letterlijk horen waar de deuren en gangen zijn. Zo zou je van te voren je reis kunnen inplannen en wordt je letterlijk vertelt hoe je moet lopen, waar alles staat en wanneer de metro eraan komt!

Lauren, een jonge vrouw met een visuele beperking, heeft deelgenomen aan de eerste tests met de technologie. Ze zegt: “Deze technologie geeft me heel veel zelfvertrouwen – het geeft me de kans om onafhankelijk en echt vrij te zijn”.

Dr Tom Pey, directeur van de Royal London Society for Blind People (RLSB), zegt dat veel jonge mensen met een visuele beperking vaak kansen op goede banen laten liggen, omdat er een grote angst is om alleen gebruik te maken van het openbare vervoer. Een doordachte toepassing van iBeacon-technologie in het openbaarvervoer zou deze angst weg kunnen nemen.

Bekijk hier de casevideo:

Van Ons en iBeacons

Bij Van Ons zijn we ook constant bezig met nieuwe technologieën en zo ook de iBeacon-technologie. In samenwerking met Beeld en Geluid hebben wij dit jaar een iBeacon case gemaakt voor tijdens de wachtrij van het Top 2000 café. Lees hier meer over deze case.

Interesse in een iBeacon-toepassing? Neem dan contact met ons op!