In de file staan is natuurlijk nooit leuk. Hier in Nederland niet, maar al helemaal niet in het veel warmere Chili. Gelukkig zijn ze daar op een unieke manier bezig om het verkeer te monitoren. Hierdoor kunnen ze het verkeer eerder en beter bijsturen om files te verminderen. 

In Santiago, de hoofdstad van Chili, kan het tijdens de spits behoorlijk druk worden. Omrijden en via een andere afslag de stad inrijden kan dan flink in tijd schelen. Er zijn immers meerdere wegen die naar Santiago leiden!

Om te meten of er files zijn wordt er gebruik gemaakt van, jawel, iBeacons! Op dit moment beschikt wereldwijd ongeveer 60% van de auto’s over een Bluetooth-systeem. In 2017 wordt verwacht dat meer dan 70% van alle auto’s een Bluetooth signaal kan uitzenden en zo geïdentificeerd kan worden.

Door met twee iBeacons te werken is het al mogelijk om de gemiddelde snelheid van alle – met Bluetooth uitgeruste – voorbijrijdende auto’s te meten. In Santiago werken ze nu met 17 beacons en is het mogelijk om vertragingen op te merken voordat er zelfs sprake is van filevorming. Hierdoor kunnen andere bestuurders via een app vroegtijdig worden geadviseerd om een andere route te rijden om erger te voorkomen!

Deze vorm van verkeersanalyse is waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg wat betreft de mogelijkheden van iBeacon-technologie op het gebied van traffic of crowd control. Wanneer je met meer beacons werkt is het mogelijk om nog preciezer te zien hoe voertuigen of personen zich in een ruimte of over een traject voortbewegen. Met machine learning, het principe dat een computer de effecten van zijn reacties analyseert en hiervan leert, zou je in de toekomst nog sneller kunnen voorspellen hoe hierop geanticipeerd moet worden.

Van Ons en iBeacons

Bij Van Ons zijn we ook constant bezig met nieuwe technologieën en zo ook de iBeacon-technologie. In samenwerking met Beeld en Geluid hebben wij dit jaar een iBeacon case gemaakt voor tijdens de wachtrij van het Top 2000 café. Lees hier meer over deze case.

Interesse in een iBeacon-toepassing? Neem dan contact met ons op!