Denk jij wel eens na over de toegankelijkheid van jouw website? Bijvoorbeeld voor bezoekers die niet zo goed kunnen zien of horen? In Nederland kennen we de Webrichtlijnen 2.0 die vaak door (semi-)overheidsinstanties worden toegepast op hun site. Maar ook voor niet-overheidsinstellingen is het belangrijk om rekening te houden met de bezoeker die wel wat extra ondersteuning kan gebruiken. In dat kader ben ik vorige week donderdag naar de Global Accessibility Day Meetup geweest.
Global Accessibility Awareness Day Meetup
Global Accessibility Awareness Day (GAAD) is een jaarlijks terugkerende dag (derde donderdag in mei) om extra aandacht te vragen voor toegankelijkheid. Vaak ligt hierbij de nadruk op toegankelijkheid van het web. Het doel is om iedereen, al is het maar een klein beetje, bewust te maken over digitale toegankelijkheid door erover te praten, denken en leren. Vaak denken we bij web toegankelijkheid (of a11y zoals het in de scene heet) al snel aan blinde mensen, maar er bestaan zoveel meer soorten functiebeperkingen bij het gebruik van het web. In een blogpost van Frozen Rockets hebben ze er zelfs een heel ABC’tje van gemaakt.
Terug naar de Global Accessibility Awareness Day: in Nederland organiseerde de Meetup groep ‘Inclusive Design & Accessibility’ een speciale bijeenkomst. Bij Royal Schiphol Group in het Schiphol gebouw waren Andre Louis en Ruben van der Leun uitgenodigd om een presentatie te geven.
Andre Louis – That Sounds Good
Andre vertelde over wat muziek en geluid allemaal kan betekenen in een website of applicatie. Het is goed om je bewust te worden van het feit dat onbeperkte personen hier vaak niet zo mee bezig zijn (uitzonderingen daargelaten uiteraard), maar beperkte personen des te meer.
“When using default sounds in your application, make sure you allow your users to change them to their liking or needs.” — Andre Louis (musicus, tech-lover, self-proclaimed geek)
Als je er voor kiest om standaard geluidjes/tonen te gebruiken in je applicatie, let er dan met het oog op toegankelijkheid op dat de gebruiker deze kan aanpassen. De gebruiker moet ervoor voor kunnen kiezen om de ene notificatie belangrijker te laten klinken dan de andere. Ook is het prettiger om geluiden met een hogere frequentie (zoals notificaties van WhatsApp, Facebook of Twitter) korter te laten zijn, dan die van push notificaties die veel minder vaak voorbij komen.
Ruben van der Leun – Virtua11y
Ruben gaf een enthousiaste update van de huidige status en mogelijkheden van Virtual Reality (VR). Ook toonde hij welke hardware er inmiddels al beschikbaar is voor VR in relatie tot toegankelijkheid.
“For the name alone… The canetroller!” — Ruben van der Leun (freelance software developer, self-proclaimed VR Evangelist)
Een voorbeeld: de canetroller. Deze ziet eruit als een wandelstok maar geeft haptische feedback afhankelijk van de virtuele ondergrond. De headset geeft het bijbehorende geluid, zodat je weet of je tegen een prullenbak aan gaat lopen. Op Youtube staat een mooi filmpje over deze canetroller die goed laat zien wat het allemaal kan en doet:
Verder gaf Ruben een inkijkje in zijn favoriete project: Aframe-A11y. Daarmee lokte hij een goede discussie uit onder de aanwezigen over wat nu eigenlijk wenselijk is voor VR op het gebied van toegankelijkheid (Accessibility/A11y). Zo valt er o.a. te denken aan haptics, magnification, sounds maar ook virtual controllers en een assisted controler.
Kortom, een boeiende avond met zaken om nog eens over na te denken en naar uit te kijken, bewustwording en veel schattige geleidehonden.
Dank aan de organisatie, sprekers en Royal Schiphol Group.
Tot de volgende Meetup!