Laracon had dit jaar meer dan 20 sprekers en vier full-day workshops op het programma staan. Daniël, Tristan, Maurice, Jelmer, Donny, Jarno en Jesse waren erbij. Hieronder hebben ze de vier meest interessante dingen voor je op een rij gezet.
#1 leer hacken
Wellicht de meest opvallende learning van de dag kwam van Anti Rössi. Zijn boodschap: hack eerst jezelf voordat een ander dat doet want dan ben je te laat. Om jezelf te hacken moet je wel kúnnen hacken. Vandaar zijn oproep aan iedere developer om een aantal hacking skills onder de knie te krijgen. Gebruik bijvoorbeeld SQLmap of ga naar Hack the Box om zelf te leren hacken. Zie ook de github met voorbeelden of bekijk hier de presentatie van Anti.
#2 client side versus server side validatie van formulieren
In zijn talk “The Art of Form Validation” nam Caneco ons mee in de wereld van UX en UI van formulieren. En dan met name wanneer er iets mis gaat en hoe je dat het best kunt ondervangen. Belangrijke take-out is dat je de validatie van een formulier altijd server side uitvoert. Met client side validation kan meer gesjoemeld worden en dat brengt een groter risico op invalid entries met zich mee. Daarmee is niet gezegd dat er geen functie is voor client side validatie. Terwijl een gebruiker typt kun je bijvoorbeeld al feedback aan de gebruiker geven als er iets niet goed gaat. En door een e-mailadres al client side te valideren voorkom je extra post requests naar de server.
#3 Laravel Cashier nu beter geschikt voor de Europese markt
Laravel Cashier is een interface gebouwd op Stripe, de bekende internationale speler die bedrijven en particulieren in staat stelt betalingen te doen en te ontvangen. Met Laravel Cashier kunnen Laravel programmeurs eenvoudig functionaliteit inbouwen die het mogelijk maakt betaalde abonnementen aan te bieden, betalingen te doen en facturen te maken. Voor Europa werkte Laravel Cashier i.c.m. Stripe niet zo lekker vanwege de grote diversiteit betaalmethodes per land. Daarom besloot Sander van Hooft om Laravel Cashier om te bouwen naar Cashier Mollie. Deze werkt zoals de naam al doet vermoeden met Mollie, waardoor alle functionaliteiten makkelijker te gebruiken zijn in de Europese markt.
#4 Dependency Injection
Dependency injection is een methode om objecten te creëren die opgebouwd worden door meerdere classes zonder dat die classes een relatie met elkaar hebben. Door veel programmeurs wordt deze manier van programmeren gezien als pure magie, maar gelukkig ontrafelt Kai Sassnowski in zijn talk “Demystifying Dependency Injection Containers” een aantal van die mysteries voor ons. Download hieronder de slides van zijn presentatie.