Headless webdevelopment voor websites en webshops

Wanneer kies je voor headless CMS?

Een headless CMS is natuurlijk geen oplossing voor alles. Daarom een aantal situaties waarin je zou werken met headless.

  • Schaalbaarheid Makkelijk te integreren met een CDN zoals Cloudflare, die ervoor zorgt dat caching localised wordt.
  • Flexibel en snel – Met Headless CMS kan je gemakkelijk elke codebase of programmeertaal integreren.
  • Veiligheid – Door het ontbreken van een Frontend, beperk je de veiligheidsrisico’s voor bijvoorbeeld DDoS aanvallen.
headless CMS

Heb je een headless CMS nodig?

Dat hangt uiteraard af van de wensen. Er zijn verschillende use-cases waarbij headless CMS’en traditionele CMS’en overtreffen.

Sommige headless CMS’en kunnen worden gebruikt als backends van eCommerce-sites. Ze kunnen helpen de klantervaring (UX) te verbeteren, een gepersonaliseerde winkelervaring te bieden en de beveiliging van gevoelige informatie tijdens transacties te verbeteren.
Omdat headless CMS’en goed werken met API’s, kunnen websites en apps die zijn gebouwd met JavaScript-frameworks zoals React, Vue.js en Svelte dit CMS gebruiken.

Financiële instellingen die op maat gemaakte webgebaseerde of mobiele applicaties nodig hebben, hoeven geen duizenden dollars uit te geven aan commerciële CMS-en of e-commerce-apps. Ze kunnen headless CMS’en gebruiken om banners en promotionele aanbiedingen weer te geven om cross-selling te stimuleren.
Als je in een branche werkt waarin de inhoud naar verschillende kanalen/platforms moet pushen om potentiële klanten te bereiken, kan een headless CMS absoluut een uitkomst zijn.

Toepassingen en UX

Een belangrijk voordeel van een headless platform is dat het je in staat stelt om applicaties te creëren met een betere gebruikerservaring (UX). Als we bijvoorbeeld een app willen bouwen die de laatste berichten op ons blog laat zien en gebruikers in staat stelt ze leuk te vinden of reacties achter te laten, kunnen we twee verschillende pagina’s maken: een voor het tonen van de laatste berichten en een andere voor het achterlaten van reacties. Het probleem met deze oplossing is dat gebruikers tussen twee pagina’s moeten navigeren om alle informatie te krijgen die ze nodig hebben. Met een headless website kunnen we al deze informatie eenvoudig op één pagina weergeven zonder van tabblad te hoeven wisselen of pagina’s opnieuw te hoeven laden.

Wat is een headless website

Een headless CMS is een content management systeem waarbij er alleen een omgeving beschikbaar is waarin de content beheerd wordt. De daadwerkelijke website (of een ander platform waarop de content gebruikt wordt) staat verder los van het CMS en maakt met behulp van een API gebruik van de content uit het CMS.

De term “headless” betekent dat er geen HTML elementen in de response body zit van een API verzoek. Een headless site heeft dan ook geen elementen zoals menu’s, headers of footers. Het hoeft deze onderdelen van de site dan ook niet te maken.

Ondanks dat de term headless CMS al een tijdje bestaat, is het nog steeds een onduidelijk concept.

De meeste developers zullen bekend zijn met het concept van een traditionele CMS zoals WordPress of Drupal, die worden gebruikt om inhoud op websites te beheren. In dit type systeem wordt de inhoud afzonderlijk van de website beheerd. Je maakt een nieuwe pagina op uw CMS, vervolgens ga je terug naar de gebruikersinterface en voegt deze toe aan de website.

Met een headless CMS beheer je de inhoud niet afzonderlijk van de site zelf, maar beheer je alle gegevens op één plek en gebruikt je verschillende API’s (Application Program Interface) om die gegevens weer te geven. Als je bijvoorbeeld blogberichten op een homepage wilt weergeven in plaats van elk bericht handmatig aan een paginasjabloon toe te voegen, gebruik je een zogeheten API call van de front-endcode die al die blogberichten van de database haalt en geeft ze weer op de manier die logisch is voor die pagina.

Heeft jouw bedrijf of organisatie een headless cms nodig?

Neem dan contact met ons op. Dan kijken we samen verder.

Contact

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Af en toe versturen wij een nieuwsbrief. Niet te lang, niet te vaak. Mooie opgeleverde projecten en opmerkelijke nieuwtjes. En soms een uitnodiging voor een leuk evenement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.