De specialisten in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam liepen al tijden rond met een probleem. Informatie over behandelingen en medicijnkuren was alleen beschikbaar via een omslachtig informatiesysteem dat enkel vanaf desktopcomputers te benaderen is. Dat moest anders. En gelukkig kon dat ook anders.

De oplossing kwam al vrij snel in beeld: de informatie over behandelingen en medicijnen moest in een app komen.

We verkozen voor de eerste uitrol een app boven een mobiele site. Een app heeft een wat permanenter karakter op de smartphone van de gebruiker en is daardoor wat sneller te benaderen dan een mobiele website. Aangezien de app alleen voor artsen is bedoeld, zijn zaken als online vindbaarheid of communicatie (nu) niet zo belangrijk. Het gebruik van een app is daardoor de meest logische keuze.

Overzichtelijk complexe informatie bij elkaar brengen

Binnen het AVL zijn verschillende tumorwerkgroepen actief. Dat zijn groepen artsen die zich bezighouden met één specifieke tumorsoort. Voor iedere tumorsoort zijn uiteenlopende behandelingen beschikbaar. Welke behandelingen beschikbaar zijn hangt af van het stadium waarin de patiënt zich bevindt. Tevens bevat ieder stadium verschillende manieren om een diagnose te stellen.

We kozen voor een eenvoudige setup waarbij de gebruiker bij het openen van de app gelijk het overzicht ziet van alle beschikbare tumorsoorten. Van daaruit klikt de gebruiker door en ziet hij de verschillende stadia. Binnen die stadia krijgt de gebruiker een lijst te zien van de beschikbare behandelingen.

Behandellijnen en dosisaanpassingstabel

Iedere behandeling kent meerdere behandellijnen. Sommige hebben twee of drie lijnen, andere wel twintig. Iedere behandellijn is terug te vinden in de app. Sommige behandelingen bevatten ook een medicijnkuur. Een medicijnkuur heeft verschillende dosisaanpassingen, afhankelijk van de conditie of bijvoorbeeld bloedwaarden van de patiënt. Ook die dosisaanpassingen moeten inzichtelijk worden gemaakt.

Daarom hebben we voor alle medicijnkuren ook een dosisaanpassingstabel gemaakt in de app. Daarin zien de artsen onder welke condities ze de dosis van de medicijnen moeten aanpassen. De dosisaanpassingen zijn direct bereikbaar vanuit de behandelingen.

Beheer van de app, redactievoering en uitrol naar andere ziekenhuizen

Binnen het AVL is een zogenaamde redactieraad aangesteld die de content beheerd in de app, met hulp van Van Ons. De tumorwerkgroepen leveren informatie aan, de redactieraad zorgt dat die in de app komt en zodoende dus up-to-date blijft.

De content in de app wordt beheerd met WordPress. Met gebruik van de WordPress API komt de content binnen in de app. Het beheer van de app is hierdoor zeer eenvoudig, evenals het maandelijkse onderhoud!

Lancering van de app in het AVL

De AVL Onco App is gestart als pilot en is nu alleen door artsen van het AVL te gebruiken. De app biedt overal de mogelijkheid voor gebruikers om feedback op de content en de app achter te laten. Die verwerken we in nieuwe releases van de app om deze steeds beter en nog meer future proof te maken.

Bij succes wordt de app ook uitgerold naar andere ziekenhuizen, zodat ook de artsen daar eenvoudig alle complexe informatie in hun broekzak hebben zitten.

Dit hebben wij gedaan