Behalve iBeacons is er afgelopen jaar op het Van Ons HQ keihard aan een andere, innovatieve techniek gewerkt: het nieuwe second screen. In 2014 zijn wij in stilte bezig geweest met het doorvertalen van de learnings van onze eerste versie “Second Screen” op basis van WordPress.

Komend jaar is er alle reden om onze deuren open te gooien en iedereen mee te laten kijken met onze voortgang met een versie die niet met WordPress werkt.

2014: Koffietijd

Na de lancering van het eerste WordPress based Second Screen voor Koffietijd begin 2014 hebben wij over de techniek en de toepassingen veel nieuwe inzichten vergaard.  Elk systeem of framework heeft zo z’n voor- en nadelen. Door het gebruik van WordPress heeft de Koffietijd-redactie een gemakkelijk te gebruiken interface tot hun beschikking om extra informatie, een quiz of tweets naar kijkers met een iPad of mobiele telefoon te sturen. Echter, de server infrastructuur is minstens zo belangrijk. Daar kom je met een paar honderd duizend kijkers (en een X percentage daarvan dat het Second Screen gebruikt) heel snel achter.

2015: Second Screen 2.0

Zoals opgemerkt, daar zijn wij afgelopen jaar flink druk mee geweest. Wij hebben gesprekken gevoerd met andere tv-zenders en programma’s. Nieuwe inzichten opgedaan.

Op basis van al deze nieuwe informatie hebben we Second Screen 2.0 ontwikkeld. Niet op basis van WordPress, maar met Python en Flask. Dit zijn geen content management systemen, maar technische frameworks waarop wij een systeem bouwen waarmee het Second Screen te beheren is. Al deze techniek draait op Amazon Beanstalk waarmee we nagenoeg een onmeetbare schaalbaarheid kunnen realiseren: als er veel kijkers inschakelen op het Second Screen worden er geheel automatisch servers aangemaakt! Loopt het aantal gebruikers weer terug dan bouwt de capaciteit ook af.

Vrijdag 16 januari was het moment daar. Het ‘nieuwe’ Second Screen werd voor het eerst gebruikt tijdens een alumni-event van de Vrije Universiteit Amsterdam. Honderden studenten en alumni konden via het Second Screen meedoen aan polls, een quiz en werden voorzien van nuttige informatie over het evenement:

second-screen-vu-3 second-screen-vu-1second-screen-vu-2

De eerste case is daarmee een feit! Dit jaar hopen we bij andere universiteiten, tv-programma’s en hele andere, geïnteresseerde partijen aan te schuiven. Wij houden je op de hoogte op deze blog!

Interesse gewekt? Neem vooral contact op met Robert van Eekhout, oprichter Van Ons en project leider ‘Second Screen 2.0’!